Wanderlei Silva

вв17”Yxmördaren” Wanderlei Silva är född 1976 och ytterligare en i raden av framgångsrika MMA-fighters från Brasilien. Han har svart bälte i både brasiliansk jiu jitsu och judo, och är också en mycket duktig thaiboxare som har tränat med Chute Boxe Academy i Brasilien.

Ungdom och fightingbakgrund

Wanderlei Silva var rätt strulig som ung, och en stor del av hans aggressiva stil i ringen kommer från vanan av att slåss en hel del i ungdomen. Som trettonåring började han träna kickboxning och muay thai, för att sedan börja med brasiliansk jiu jitsu, och vale tudo när han som tonåring tog värvning i armén. Wanderlei Silva deltog i flera vale tudo-turneringar och efter att ha vunnit sex av dem fick UFC upp ögonen för honom.

UFC, Pride och UFC igen

Wanderlei Silva gjorde sin UFC-debut 1998 på hemmaplan i Brasilien. Hans första kontakt med den organisationen blev dock kortvarig då han blev utslagen 44 sekunder in i matchen mot Vitor Belfort. Istället styrde han kosan mot Japan och Pride där han snabbt blev ett av de stora affischnamnen. Han gick obesegrad i 20 raka matcher och tog 2001 hem mästarbältet i Prides mellanviktsdivision. Titeln höll han sedan i tre år innan han förlorade på ett kontroversiellt domslut mot den 40 kilo tyngre samoanen Mark Hunt.

вв18I samband med att Pride köptes upp av UFC rekryterades Wanderlei Silva dit och han återkom i oktagonen 2007. Wanderlei Silva lyckades inte vinna ett mästarbälte i UFC, trots att han var kontrakterad där fram till 2015 och allmänt ses som en av de bästa mellanviktarna. I samband med att hans kontrakt gick ut så skrev han istället på för organisationen Bellator, där han dock inte kommer kunna tävla förrän tidigast 2017 eftersom han drog på sig en treårig avstängning från sporten efter att ha vägrat lämna ett dopingprov.