Royce Gracie

вв9Royce Gracie är en sann legend inom både MMA och brasiliansk jiu jitsu. Han var inte bara med och startade BJJ-revolutionen i USA utan vann även tre av de första UFC-galorna.

BJJ:n vinner mark i USA

Royce Gracie föddes i Rio de Janeiro 1966 som en del av den berömda Gracie-familjen. Gracies var på hemmaplan berömda fighters, och när man såg att en marknad öppnades i USA började de distribuera egengjorda VHS-filmer som visade när de tog sig an utövare av andra kamparter och dominerade dem med sin överlägsna markkamp. Royce sågs inte som den främste utövaren i familjen utan det var hans halvbror Rickson som var, varför också han var den som först blev tillfrågad om att ställa upp för familjen när den första UFC-galan skulle gå av stapeln. Rickson krävde dock en miljon dollar för att ställa upp, vilket UFC inte kunde erbjuda honom, så istället gick den möjligheten till den ”klene och spinkige” Royce. Att han förvaltade familjens förtroende väl går inte att säga emot, han vann nämligen UFC 1, UFC 2 och UFC 4 och därmed etablerade sig BJJ som en av de mest ansedda nya kampsporterna, och som något alla som ville tävla i MMA behövde förhålla sig till.

En mästare på lås och strypningar

вв10Royce Gracie håller än idag rekordet för flest vinster på fasthållning i UFC:s historia med elva stycken. Att det är svårslaget beror i mångt och mycket på att hans BJJ var så överlägsen och svår att försvara sig mot för motståndare, vilka inte alls var vana vid den på den tiden okonventionella kampstilen. Andra konkurrenter var tvungna att snabbt utveckla försvarsstrategier och själva lära sig antingen BJJ eller brottning för att ens ha en chans.

Royce Gracie pensionerade sig från sporten 2013, när han alltså var hela 47 år gammal. Det i sig är ett tecken på BJJ:ns storlek, det finns få andra sporter där man kan hålla sig hel och i form för att möta yngre motståndare i världseliten under så många år.