Rickson Gracie

вв21Rickson Gracie är ytterligare en framstående brasiliansk MMA-fighter från den berömda jiu jitsu-familjen Gracie. Rickson började tävla(!) i brasiliansk jiu jitsu när han var 4, vid 15 undervisade han andra i  kampsporten och vid 18 års ålder fick han sitt svarta bälte. Idag har han åttonde gradens svart bälte i BJJ och svart bälte i judo.

Stor i Japan

вв22Rickson utmärkte sig tidigt i olika brasilianska, mer eller mindre, organiserade vale tudo-fighter. På den tiden kunde en ”match” hålla på i upp mot en timme, eller helt enkelt tills någon av opponenterna förlorade. Rickson var hur som helst en av de första brasilianarna som fick upp ögonen för Japan och åkte över redan 1994 för att tävla i arrangemanget Vale Tudo Japan, vilket han vann relativt enkelt. 1997 gick han sedan över till att tävla i organisationen Pride i ett par år. Han gick dock enbart en handfull matcher som tävlande, men stod däremot i ringhörnan för flera andra fighters, och han är nu officiellt pensionerad.

En av anledningarna till att han inte gick så många matcher, trots att han erbjudits uppemot fem miljoner amerikanska dollar för att ta en fight, kan ha varit att hans son Rockson tragiskt gick bort 2001. Totalt gick Rickson Gracie 11 matcher under MMA-regler och vann alla, att han inte fick möjlighet att visa upp sig mer och oftare är väldigt synd. Rickson var bland annat erbjuden att tävla i UFC 1, men var inte nöjd med ersättningen så den möjligheten gick istället vidare till hans halvbror Royce, som vann den tävlingen och skrev in sig i historieböckerna.

Efter karriären

Rickson Gracie har efter sin aktiva kampsportskarriär dragit sig tillbaka från all form av tävlande och ägnar sig nu åt att hålla seminarier i brasiliansk jiu jitsu, och jobbar för att utveckla och sprida sporten ytterligare. Som kuriosa kan nämnas att han hade en liten roll i långfilmen om Hulken, där han spelade Bruce Banners kampsportinstruktör.