Pannie Kianzad

вв23Pannie ”Banzai” Kianzad är en svensk kvinnlig MMA-fighter med iransk bakgrund. Hon är hemmahörande i Helsingborg och har sin bakgrund i boxning, vilket hon började med när hon var 14. Hon gick cirka 30 amatörmatcher, men hon har också tävlat aktivt i Shootfighting med bland annat en silvermedalj från SM 2010 och en guldmedalj från SM 2011 i bagaget.

Professionell karriär

Pannie Kianzad är kontrakterad till den amerikanska organisationen Invicta FC i bantamviktsklassen (under 61,2 kilo/135 pounds) och räknas just nu som den näst bästa bantamvikts-fightern utanför UFC (nummer femton i världen). Innan hon hamnade hos Invicta FC hade hon kontrakt med den brittiska organisationen Cage Warriors, där hon höll mästartiteln i sin viktklass.

Pannie Kianzad tränar till vardags med klubben Rumble Sports i Köpenhamn i Danmark. Invicta FC är en organisation för enbart kvinnliga fighters som startades efter att UFC köpte upp organiationen Strike Force. UFC hade då ännu inte, till skillnad från Strike Force, börjat hålla några tävlingar eller mästerskap för kvinnor, varför det öppnades en lucka och ett behov av en ny organisation.

Framgångar och motgångar

вв24Pannie Kianzad vann sina åtta första professionella MMA-matcher. I september 2015 fick hon chansen att möta Invictas mästare Tonya Evinger i bantamviktsklassen i en titelfight. Pannie Kianzad lyckades dock inte nå viktgränsen så matchen gick av stapel utan att vara en officiell titelmatch, vilket inte spelade någon roll då Pannie Kianzad ändå förlorade den på teknisk knock out i andra ronden.

Då Pannie Kianzad är född 1991 och fortfarande väldigt ung så ser det nog ändå ut som att hon har många år på sig att träna, bli ännu bättre och ta hem ett antal olika titlar. Hon är verkligen ett namn att hålla ögonen på inför framtiden, detta särskilt då  MMA som företeelse växer stort bland kvinnor och lär fortsätta att göra så framöver.