Khabib Abdulmanapovich Nurmagomedov

вв15Khabib Abdulmanapovich Nurmagomedov har sina rötter i den ryska republiken Dagestan, men bor nu i USA och fightas i Ultimate Fighting Championships lättviktsdivision.

Kampsportsbakgrund

Khabib Abdulmanapovich Nurmagomedov har som många andra ryssar växt upp på en hälsosam diet av judo och sambo. Han är bland annat dubbel världsmästare i ”Combat Sambo” och innehavare av ett svart bälte i judo. Sambon utvecklades av röda armén på 1920-talet som en militär närstridsteknik och blandades friskt upp med de effektivaste teknikerna från olika kampsporter runt om i världen. Till skillnad från till exempel Krav Maga, som har ett liknande upplägg, har dock sambon utvecklats mer mot en tävlingssport, och det upplägget har gjort att det för många utövare varit en bra grund att stå på när det kommer till att samla på sig erfarenhet och kunskaper nog att ge sig in i den moderna MMA-cirkusen.

Professionell debut

вв16Khabib Abdulmanapovich Nurmagomedov debuterade som MMA-fighter 2008, då bara 20 år gammal. Han tävlade på diverse galor runt om i Ryssland och Ukraina och samlade snabbt ihop ett matchrekord på imponerande 16-0-0, vilket gjorde att Ultimate Fighting Championship-organisationen fick upp ögonen för honom. 2011 blev han kontaktad av dem och signerade ett kontrakt med UFC om sex matcher varav den första gick av stapeln året efter och slutade med en vinst, som snabbt följdes upp med flera. Det resulterade i att han var obesegrad i 23 raka matcher, vilket få andra kan stoltsera med. Under de senaste åren har han dessvärre dragits med en knäskada som tvingat honom att ställa in flera planerade matcher, men han står fortfarande kvar som den främsta utmanaren om UFC:s mästarbälte i den lätta tungviktsklassen. Förhoppningsvis får vi se honom i ringen snart nog igen så att han får visa vad han går för, och också ta hem det eftertraktade bältet.