Jon Jones

вв11Jon Jones är den nuvarande UFC-mästaren i lätt tungvikt. När han första gången tog titeln 2013 blev han också den yngsta UFC-mästaren genom tiderna med sina 23 år. Jon Jones började sin idrottskarriär med att spela amerikansk fotboll som defensiv lineman, och med att brottas. I USA sker ungdomsidrott normalt sett i en skolas regi, så även för Jones som tävlade för både sin highschool och sitt college innan han bestämde sig för att hoppa av skolan och satsa helhjärtat på MMA.

Tidig karriär och UFC

Att hoppa av skolan visade sig vara ett lyckodrag för den unge fightern, på bara tre månader vann han sex matcher, vilket gjorde att UFC fick upp ögonen för honom. Organisationen erbjöd honom på kort varsel en match som ersättare för en annan skadad fighter. Jones tog givetvis chansen och vann sin första match i UFC med en imponerande och showmässig insats där han snurrade in både sparkar och armbågar på sin motståndare. Jones vann ytterligare två matcher på rad innan han förlorade sin första genom att bli diskvalificerad på grund av att han använde nedåtriktade armbågar, vilket är förbjudet enligt UFC:s regler.

Ultimate Fighting-mästare

вв12Jones kom dock snabbt tillbaka, och efter en serie vinster fick han chansen i en titelmatch mot Maurício “Shogun” Rua, vilken han vann, och blev därmed UFC:s genom tiderna yngsta mästare. Han försvarade titeln flera gånger, bland annat mot svensken Alexander Gustafsson (vilket Jon Jones beskrivit som en av sin karriärs tuffaste matcher), innan han 2015 blev avtagen mästarbältet efter att ha varit inblandad i en smitningsolycka med bil. Jones blev också avstängd i sex månader, och hans återkomst har sedan blivit ytterligare fördröjd av ett positivt lämnat dopingprov. Då Jon Jones fortfarande är ung och allmänt ses som den pound-for-pound bästa fightern i MMA:n just nu finns förhoppningar om att han snart kan skärpa till sig och göra en ordentlig återkomst i oktagonen.