Geroges St.Pierre

Kanadensaren Geroges St Pierre är en av de bästa inom mixed martial arts – MMA. Han är tvåfaldig mästare i weltervikt. Gergoes föddes 1981 och har tävlat i MMA sedan 2004.

Geroges St. Pierre förvånade alla när han lämnade ifrån sig bältet en dag i 2013 och tog en paus från sporten. En anledning var att han saknade motivation, men även att han ansåg att för lite gjordes inom sporten för att motarbeta doping. Han tävlar i Ultimate Fighting Championship (UFC) där han under åren 2006–2007 och 2008–2013 var mästare i weltervikt.

MMA-Matcher

Geroges St. Pierre gick sin första MMA-match som professionell år 2001 och han blev kontrakterad av UFC efter att han vunnit de fem första av sina MMA-matcher. Han besegrade sin första motståndare i sin debutmatch i UFC, Karo Parisyan. Han fick chansen att gå en match mot mästare Matt Hughes i oktober 2004. Geroges St. Pierre förlorade denna match men han fick chans till revansch i november 2006 efter vinsterna i hans fem nästkommande matcher. Han vann matchen på teknisk knockout och tog hem titeln som UFC weltervikt mästare. Han lyckades inte försvara titeln 2007 utan Matt Serra vann på teknisk knockout efter tre minuter i den första ronden. År 2008 så återtog tog han titeln.

Comeback i mellanvikt

Tre gånger har han blivit utsedd till den främsta idrottare i Kanada. I 2017 så gjorde han comeback men detta skedde i en annan viktklass nämligen mellanvikt. Efter fyra års frånvaro från professionell MMA så klarade sig Geroges St. Pierre alldeles utmärkt. Den 4 november blev Geroges St. Pierre mästare i mellanvikt, men en månad senare så meddelande han UFC att han avsäger sig titeln med anledning av sjukdom.

Allmänt om MMA-matcher

Intresset för MMA fick ett uppsving 1993 när turneringen UFC startade. De första evenemangen bestod av åttamannaturneringar där utövare av olika kampsporter kunde mötas. Dessa turneringar hade få regler men det var förbjudet att peta i ögonen och att bita. Med tiden så har MMA blivit en mer renodlad sport där vissa typer av attacker som anses som farliga har förbjudits, så som slag riktade mot bakhuvudet. Utövare av sporten måste ofta bära skydd så som tandskydd, suspensoar och handskar.