Fedor Emelianenko

вв5Fedor/Fjodor Emelianenko är otvivelaktigt ett av sportens största namn. Han är av många ansedd som den enskilt bästa MMA-fightern genom tiderna. Dessvärre var han som mest aktiv och bäst under den tid när sporten drogs med dåligt rykte och det inte fanns lika mycket pengar i den som idag, så vi tycker nog att han inte fått i närheten av det erkännande, och den ekonomiska utväxling, som han är värd.

Bakgrund inom sporten

Fedor Emelianenko började tidigt träna judo och sambo (som är en rysk MMA-variant), och blev snabbt väldigt framgångsrik. Han tog bland annat brons i det nationella ryska judomästerskapet. Redan som en skicklig brottare kompletterade han detta med att börja studera boxning också för att bli en så komplett fighter som möjligt. I samband med det började MMA:n vinna i popularitet runtom i världen och Fedor flyttade till Japan för att bli fighter på heltid.

Pride

вв6Fedor inledde sin tid i Japan med att fightas för organisationen RINGS i två år innan hans imponerande resultatlista tog honom till Pride-mästerskapen. Där tog det honom bara tre matcher att bli mästare i tungviktsdivisionen i en legendarisk fight mot brasilianaren Antonio Rodrigo Nogueira, av de flesta sedd som världens bästa utövare av brasiliansk jiu jitsu. Denna titel försvarade han inte mindre än tretton gånger och stod som segrare varje gång.

År 2006 köptes dock Pride upp av organisationen bakom UFC, de flesta hade nog både trott och hoppats att Fedor skulle följa med, men dessvärre havererade kontraktsdiskussionerna fullständigt och Fedor gick istället till den mindre organisationen M1-Global. Utöver den organisationen slogs han också för WAMMA – World Alliance of Mixed Martial Arts, samt Strikeforce i ett par turneringar. Fedor Emelianenko gick en match 2012, vad många trodde skulle vara hans sista, som han vann mot brasilianaren Pedro Rizzo. Efter det har han dock gjort en överraskande comeback och många hoppas på att han nu ska få en sista chans att visa vad han går för hos Dana White och the Ultimate Fighting Championship.