Antônio Rodrigo Nogueira

вв13Antônio Rodrigo Nogueira, kanske bättre känd som “Minotauro” är en legendarisk fighter och är en av  tre personer som har haft mästartitlar i både Pride och UFC. Antônio Rodrigo Nogueira föddes i Brasilien 1976 och var aktiv inom sporten fram till 2015 när han pensionerade sig.

Tidigt liv och professionell debut

Antônio Rodrigo Nogueira började träna judo redan vid fyra års ålder och har svart bälte i sporten. Som tonåring började han också träna brasiliansk jiu jitsu och boxning. Innan sin proffsdebut gick han med i teamet Brazilian Top Team, vilka är världsberömda för sin thaiboxning/muay thai.

Som många andra duktiga brasilianska fighters gjorde Antônio Rodrigo Nogueira sin debut som professionell i MMA-ringen i Japan. Då hos organisationen RINGS, även om han snabbt rekryterades till Pride för att få möta de bästa av de bästa. Antônio Rodrigo Nogueira tog hem mästarbältet i tungvikt i Pride 2001.

вв14Innan MMA:n vann mark var K1 en av de mest populära tävlingsformerna för stående fighters. K1 och Pride arrangerade dock ett antal gemensamma MMA-galor där Antônio Rodrigo Nogueira var med och mötte och vann över några av K1:s största namn, däribland den holländske kickboxaren Semmy Schildt och den 60 kilo tyngre amerikanen Bob Sapp, en match där Antônio Rodrigo Nogueira såg ut att vara nära döden många gånger men till sist lyckades avsluta med en armbar.

UFC-debut 2007

I samband med att UFC köpte upp rättigheterna till Pride följde Antônio Rodrigo Nogueira med över till USA. 2008 vann han mästarbältet även i UFC:s tungviktsdivision, men förlorade det året efter mot Frank Mir. Därefter präglades hans karriär av skador och sjukdomar, vilket gjorde att han aldrig riktigt kom tillbaka till gammal god form utan han tvingades dra sig tillbaka 2015.

Antônio Rodrigo Nogueira har varit en av huvudcoacherna i UFC:s dokusåpa The Ultimate Fighter två gånger, 2008 och 2013, när programmet spelades in i hans hemland Brasilien.