Alexander Gustafsson

вв25Alexander “the Mauler” Gustafsson är en av de mest kända svenska MMA-proffsen och den starkaste lysande stjärnan på den svenska fighting-himlen just nu. Sverige har tidigare haft flera andra stora namn inom sporten, men det är först med the Mauler som en bredare allmänhet börjat få upp ögonen för tjusningen i Mixed Martial Arts.

Ungdom och tidiga erfarenheter av kampsport

Alexander Gustafsson är född 1987 och hade en erkänt stökig uppväxt (som många andra riktigt duktiga MMA-fighters) med mycket bråk, och till och med en fängelsedom för misshandel som 18-åring. Han fann dock tidigt boxningen som en utväg och tog bland annat en SM-guldmedalj som 16-åring. 2006 började Alexander träna MMA och tävlade på diverse mindre galor i Sverige och runt om i Europa. Parallellt med MMA:n fortsatte han också tävla i boxning och skulle deltagit i SM 2010 som storfavorit till vinsten, dock kom ett UFC-kontrakt emellan, vilket han av förståeliga skäl prioriterade.

UFC-debut

вв26Alexander Gustafsson gjorde sin debut i UFC 2009 mot Jared Hamman. Den blev dock ingen långvarig match då Alexander slog ut sin motståndare efter bara 41 sekunder av den första ronden. Alexander förlorade sin andra match, men kom snabbt tillbaka och vann match efter match. Han avancerade på utmanarlistan tills han 2013 nådde sin karriärs höjdpunkt i form av en titelmatch i den lätta tungviktsdivisionen. Alexander ställdes där mot Jon Jones i en match som blev episk, Jon Jones tilldömdes dock segern i ett kontroversiellt domslut.

2015, efter ett par skadefyllda år, gick Alexander Gustafsson en ny titelmatch mot Daniel Cormier som även den slutade med en tajt poängförlust för svensken. Han har dock inte kastat in handduken än utan fortsätter vara kontrakterad med UFC, så förhoppningsvis har vi snart en svensk som kan knyta mästarbältet runt midjan och höja knytnävarna i luften.

Alexander ”The Mauler” Gustafsson har totalt gått 20 MMA-matcher varav han har vunnit 16.